Kako da sačuvate vitamine u namirnicama?

Kako da sačuvate vitamine u namirnicama?

Briga o ishrani se uvek svodi na to da zapravo jedete izbalansirane obroke pune neophodnih nutrijenata, a prva asocijacija na nutrijente je većini – voće i povrće. Međutim, treba znati i kako da iskoristite maksimum iz svake namirnice, jer je svaka od njih zaista posebna i zahteva drugačiju pripremu. Daćemo vam nekoliko saveta na koji način možete da sačuvate i najbolje iskoristite vitamine iz namirnica:

  1. Ako volite salate, neophodno je da ih pripremate odmah pre jela, jer se vitamini ne zadržavaju dugo. Potpuno drugačiji efekat ćete dobiti ako pripremite salatu kada imate vremena i ostavite je u frižideru do konzumiranja. Voće i povrće koje dugo stoji, zbog procesa oksidacije, gubi vitamine.
  2. Prilikom sečenja voća i povrća, koristite ostriji nož, jer se količina vitamina A i C smanjuje, ako se namirnice prilikom nagnječe.
  3. Pre kuvanja, nije potrebno da odmrzavate smrznuto voće i povrće.
  4. Kako biste sačuvali što više hranljivih sastojaka u povrću, kuvajte ga kratko i u što manje vode. Kao najbolja opcija se čak preporučuje kuvanje na pari.
  5. Ukoliko ste ljubitelj krompira, njegove hranljive sastojke i zdrave materije ćete iskoristiti na najbolji način ako ga pečete u rerni ili kuvate zajedno sa ljuskom.

Unos vitamina nam je svima potreban, za pravilan rad celog organizma i jačanje imuniteta. Samim tim nutrijenti i vitamini koji vode poreklo direktno iz hrane su najbolji odabir za unos vitamina.