Kako emocije utiču na naše zdravlje?

Kako emocije utiču na naše zdravlje?

Da li ste tip osobe koja zadržava emocije u sebi? Jeste li primetili da ako ste pod stresom, imate grč u stomaku ili ako se uplašite, počinjete da se tresete? To je tako jer su emocije veoma povezane sa našim fizičkim stanjem, a upravo zato ne bi trebalo da ih potiskujemo, jer mogu loše uticati na naše zdravlje.

Određena istraživanja pokazuju da su emocije zapravo jedna vrsta sistema upozorenja. One su pouzdani pokazatelj onoga što se zaista dešava u vašem životu, tačnije pokazuju put koji treba na pravi način pratiti. Ako potiskujete emocije, one vam mogu doneti više negativnih, nego pozitivnih stvari u životu, a ujedno narušavaju zdravlje jer je neophodno da negde „izađu“ pa ako nemate pravi ventil, umeju da utiču na organe.

Svima je poznato da postoji sedam osnovnih emocija, a to su: sreća, bes, zabrinutost, tuga i strah. Svaka od ovih emocija je na neki način povezana sa funkcionisanjem, kao i zdravljem organizma. Ukoliko se pojavi određeni disbalans, to nam je jasan znak da su osećanja počela da deluju na naše zdravlje.

Trudite se da svaku svoju emociju iskažete i ne zadržavate u sebi. Na taj način ćete pomoći sebi, a ujedno ćete voditi računa i o svom zdravlju i načinu života, kako se ne bi dogodio neki ozbiljniji zdravstveni problem.