Zašto treba piti dosta vode?

Zašto treba piti dosta vode?

Često možemo čuti preporuke da treba piti dosta vode, kao i da je voda najzdravije piće. A da li zapravo znate koliko je značajno da je konzumiramo svakodnevno?

Voda je izuzetno važna za naš organizam u celini, a kao što već sigurno znate, preporučeni dnevni unos tečnosti je 2,5 litara, što je oko 8 čaša. Ako pijete manje od ove količine, možete dovesti sebe u situaciju da se osećate jako umorno i iscrpljeno. Da biste izbegli taj osećaj, ujutru je bolje popiti čašu vode, preporučljivo je mlake, nego šoljicu kafe.

Započeti dan čašom vode jeste jedna od glavnih preporuka, a ovo su samo neki od razloga zašto bi to trebalo da radite:

  • Imaćete više snage i manje ćete se zamarati – malaksalost je jedan od znakova da ne uzimate dovoljno tečnosti i da ste dehidrirali.
  • Sjajniji izgled kose i kože – dovoljnom hidratacijom tela uticaćete na sjajan izgled kose. Koža će vam postati glatka, a bore se neće toliko primećivati.
  • Povećanje koncentracije i raspoloženja – voda utiče na prenos impulsa i tako mozak i nervni sistem mogu pravilno da rade. Dovoljnim unosom tečnosti, imaćete više koncentracije i ostaćete duže budni. S obzirom na to da nedostatak tečnosti utiče na dehidraciju i energiju, samo jedna čaša vode vam može popraviti raspoloženje!

Počnite da pijete više vode i vremenom ćete primetiti koliko vam je dan ispunjeniji, da imate više energije i da ste raspoloženiji nego inače. Uticaćete i na smanjenje telesne težine, što je jako važno za one koji imaju problema sa viškom kilograma.