Božićna zvezda- zimska biljka koja podiže raspoloženje

Božićna zvezda- zimska biljka koja podiže raspoloženje

Da li ste čuli nekada za Božićnu zvezdu? Ova zimska biljka podiže raspoloženje, a zajedno sa jelkom glavna je dekoracija sobe ili svečane trpeze uoči novogodišnjih praznika. Takođe se često poklanja najmilijima za Božić ili Novu godinu. 

 

Božićna zvezda treba da bude pozicionirana blizu prozora ili negde gde ima dovoljno svetlosti. Treba napomenuti da je ovo tropska biljka i zbog toga ne sme da dolazi u kontakt sa hladnim delom prozora. Ovu biljku treba držati podalje od radijatora, klima uređaja, ventilacije i promaje. 

 

Krajem zime biljka će prestati da cveta i počeće da opada. Nakon toga, sve grane treba skratiti na otprilike 10 – 15 cm visine, a biljku treba premestiti na hladnije mesto. Skraćivanjem biljke podstičete rast i razvoj pupoljaka. Od marta do oktobra treba proveriti da li je biljka “prerasla” saksiju i presaditi je u veću.

 

U jesen, biljku treba uneti unutra, naročito noću, kako biste je zaštitili od mraza. Ovo doba godine je nezgodno s obzirom da temperatura varira tokom celog dana. Ako je napolju dovoljno toplo, možete držati biljku na otvorenom prozoru tokom dana.

 

Božićne zvezde nisu samo biljke za saksiju, već od cvetova možete napraviti novogodišnji dekorativni aranžman. Cvetovi božićne zvezde će ostati sveži do dve nedelje ukoliko ih odmah, nakon rezanja stabljike, umočite u vruću vodu na nekoliko sekundi, a zatim ih uronite u hladnu vodu.

 

Bez obzira koju nijansu Božićne zvezde izaberete, ove biljke će definitivno podići vaše raspoloženje. Ako ne želite da se ograničite samo na jednu nijansu, pomešajte različite boje Božićnih zvezda i ulepšajte dekor vašeg stana.