Kako da odolite zimi? 5 saveta za oblačenje kada je temperatura niska

Kako da odolite zimi? 5 saveta za oblačenje kada je temperatura niska

Da li volite da provodite vreme napolju zimi i uprkos hladnoći ili ste od onih kojima je zima lepa samo kroz prozor, iz toplog doma? Bez obzira da li ste više zimska ili letnja osoba, saveti za oblačenje pri niskim temperaturama mogu vam biti korisni. Evo nekih od njih:

  • Saveti starijih za slojevito oblačenje nisu mit. Više slojeva tanje garderoba zagrejaće vas više od debelih stvari.
  • Odeća i obuća koju nosite zimi ne bi trebalo da steže jer bi u tom slučaju zaustavila cirkulaciju krvi. To može dovesti do bržeg hlađenja i kasnije promrzlina.
  • Nužno je da spoljašnji sloj odeće bude od materijala koji ne propuštaju vetar i vlagu. Poželjno je da uz to bude neki materijal koji omogućava da telo diše, to će dalje sprečiti zadržavanje vlage i znojenje. Goreteks je popularan materijal tog tipa od kog se prave sportske jakne i nepromočiva obuća.
  • Jakna ili kaput treba biti zatvoren oko vrata, kukova i na rukavima, kako topao vazduh ne bi izlazio napolje i hladio telo.
  • Kapu koju izaberete treba da pokriva bar gornji deo ušiju i sinuse, uz to dobro je ako imate i kapuljaču koju možete navući preko kape pri nižim temperaturama i jačim udarima vetra.