Kako ukrasiti novogodišnju trpezu?

Kako ukrasiti novogodišnju trpezu?

Novogodišnja euforija je već uveliko tu i jedva čekamo period praznika kako bismo proveli vreme zajedno sa porodicom i prijateljima.

 

Polako počinjemo da razmišljamo o novogodišnjem porodičnom ručku, prisećamo se svih recepata i pravimo spisak jela koji će se naći na stolu tog dana, a pored toga, ono što tu trpezu dodatno krasi jesu i ukrasi.

 

Pod ukrasima ne mislimo samo na jelku i sve male detalje u domu, već i na samu trpezu, odnosno kako će i ona biti ukrašena pored svih sjajnih jela.

 

Potrebno vam je malo vremena i par ideja kako bi vaša novogodišnja trpeza izgledala sjajno, a što će sigurno oduševiti i vaše goste.

 

Pre svega se odlučite za boje koje želite da koristite, bilo da su to tradicionalne crvena i zelena ili nešto šarenije, imajte na umu šta će se najbolje uklopiti u vašu već postojeću dekoraciju.

 

Počnite od dekoracije samog stola, pa mislite o detaljima kojima ćete upotpuniti sve. Za ovu priliku možete iskoristiti stolnjak u boji koju ste izabrali da bude dominantna ili to može biti nadstoljnjak sa novogodišnjim motivima. Ukoliko imate servis tanjira koji čuvate za posebne prilike, ovo je pravi povod da ga i iskoristite, a ukoliko više volite obične, njih možete vrlo lako ukrasiti platnenim salvetama i ukrasnom mašnicom.

 

Nakon što ste postavili osnove, možete se pozabaviti detaljima. Oni mogu biti i prirodni, na primer šišarke su idealne kao ukrasi, a zabavićete se i sakupljajući ih ili suvo cveće i grančice. Takođe možete centar stola dekorisati svećnjacima čime ćete doprineti stvaranju tople atmosfere. Svi detalji koje dodajete mogu biti u nekim drugim jarkim bojama, kao što su zlatna i siva, i time dodatno naglasiti i upotpuniti celokupni izgled stola.

 

Za kraj ukoliko imate viška vremena, uvek se možete pozabaviti i ukrašavanjem same hrane, na primer predjela su laka za ukrasiti te meze može biti u obliku jelkice, a povrće možete uz pomoć modlica napraviti u novogodišnjim motivima.