Mandarine i njihova dobrobit po organizam

Mandarine i njihova dobrobit po organizam

Mandarine su veoma popularne kada je u pitanju užina, i to sa razlogom. Pored toga što su veoma zgodne za konzumaciju jer ne zahtevaju ni pranje niti određenu temperaturu na kojoj moraju da se čuvaju, mandarine, koje dolaze iz familije citrusa, imaju veliki broj benefita za vaš organizam i zdravlje, jer sadrže veliki broj hranljivih materija. Među njima se nalaze različiti vitamini i antioksidansi. Evo nekoliko najbitnijih i njihovih benefita:

  • Vitamin C: Jedan od ključnih vitamina kada je u pitanju poboljšanje imuniteta, nega kože i zaštita ćelija od štetnih materija. Među ljubiteljima nege lica ovaj vitamin poznat je po svojoj hidrirajućoj prirodi kao i mogućnosti da ujednači ten i potpomogne nestajanje hiperpigmentacije.
  • Vitamin A: Takođe bitan za zdravlje imunog sistema, ovaj vitamin se izdvaja po svom značaju za vid, reproduktivni sistem i pravilan rast i razvoj. Pored toga, on ima i antioksidantska svojstva.
  • Vitamin E i B12: Mandarine sadrže i ove vitamine, pa su tako korisne i kada je u pitanju kosa. Vitamini E i B12 su odličan izbor za sve one koji žele dugu i gustu kosu.
  • Vlakna: Velika količina vlakana koja je sadržana u mandarinama kao glavni beneift donosi snižene nivoe holesterola u krvi, pa samim tim smanjuje i rizik od srčanog udara. Pored toga ova vlakna su odličan način da se potpomogne održavanje normalnih nivoa šećera u krvi i snižavanje pritiska.

Pored brojnih korisnih svojstva, mandarine su poznate i po svom specifičnom ukusu koji je dosta slađi od pomorandži. Ako pri ruci nemate mandarine, za uživanje u slatkim ukusima poslužite se Welness No Sugar keksom sa pomorandžom i čokoladom.