Materijali koji će vas najbolje zagrejati

Materijali koji će vas najbolje zagrejati

U hladnim zimskim danima često se pitamo šta obući da bi nam bilo toplo, a da ipak na sebe ne stavimo previše slojeva garderobe, kako bi mogli lagodno da se krećemo. Za to je najbolje rešenje oblačiti garderobu od materijala koji dobro greju i zadržavaju toplotu. Takvih materijala danas ima mnogo, i prirodnih i veštačkih, a evo liste onih koji su najpreporučljiviji za hladne zimske dane:

  1. Vuna – velika većina istraživanja slaže se da je vuna najtopliji prirodni materijal koji je istovremeno i ispred svih veštačkih materijala po toploti. Islandska vuna smatra se najtoplijom varijantom ovog materijala.
  2. Pamuk – pamuk je jedan od materijala koji odgovaraju i letnjem i zimskom dobu. U zavisnosti od debljine pamučnog materijala, on može biti odličan za tople letnje dane ali i za očuvanje toplote tela tokom zime. Pored svoje izdrživosti, pamuk odlikuje i njegova mekoća i prozračnost koja dozvoljava koži da diše. On je odlična alternativa i za ljude koji su alergični na vunu.
  3. Gore-Tex – materijal koji ne propušta vodu i vetar, odličan je kao spoljašnji sloj odeće tokom zime. Ukoliko ste u potrazi za toplom zimskom jaknom, a ne želite da izdvajate velike količine novca za perjane jakne ili bunde, gore-tex je pravi izbor za vas. Odličan pokazatelj da je ovaj materijal zaista dobar za zimu jeste činjenica da se najboljim skijaškim jaknama smatraju upravo one koje su pravljene od gore-texa.