Najbolji načini da se razbudite bez kafe

Najbolji načini da se razbudite bez kafe

Kafa je možda i najpopularniji način za jutarnje razbuđivanje. Međutim, mnogi ljudi traže i okreću se alternativnim načinima buđenja iz različitih razloga. Neki od njih pokazali su se kao veoma efektivni, a evo i primera:

  • Hladan tuš: Ukoliko ste spremni da istrpite malo hladnoće, hladan tuš je možda i najbolji način da se razbudite. Podstičući slanje velikog broja impulsa u mozak, hladna voda povećava budnost, nivo energije i poboljšava cirkulaciju. Šok koji možete prvenstveno osetiti je izuzetno koristan jer izaziva dublje disanje i samim tim povećava nivo unosa kiseonika.
  • Ledena činija: Ukoliko niste ljubitelji hladnog tuširanja, ledena činija je alternativa koja ima veoma slične ali i dodatne benefite. Nakon što u činiju sa hladnom vodom ubacite led (5-10 kockica), zaronite lice u nju i ostanite tako desetak sekundi, zatim proces ponovite 3-4 puta. Pored toga što će hladna voda povećati budnost, vidljivo će smanjiti nadutost koja se javlja kao česta pojava nakon spavanja.
  • Dnevno svetlo: Dnevno svetlo vrlo je efektivno u povećanju budnosti jer ono daje signal našem telu da je vreme da se probudimo. Boravak na dnevnom svetlu 10-15 minuta nakon buđenja pomoći će da se gotovo potpuno razbudite. Ukoliko niste u mogućnosti da odete u kratku šetnju, boravak na terasi ili u prostoriji sa dosta prirodnog svetla biće jednako efektivan.
  • Zeleni čaj: Zeleni čaj sadrži kofein, ali u mnogo manjim količinama od kafe. Pored brojnih korisnih svojstava, poznat je i po tome što potpomaže koncentraciju. Ukoliko ste nakloni samom ritualu ispijanja jutarnje kafe, zeleni čaj može biti odlična zamena. Kako čaj i keks idu rame uz rame, pored zelenog čaja možete uživati u Wellness keksu sa ukusom čokolade i banane.