Nataša Đukić: Šta je gluten i kada ga treba izbegavati?

Nataša Đukić: Šta je gluten i kada ga treba izbegavati?

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. Hlebu i drugim pekarskim proizvodima daje elastičnost i pomaže im da se uzdignu. Iako gluten nije štetan za većinu ljudi, neki pojedinci mogu imati neželjene reakcije kada ga konzumiraju.

 

Netolerancija na gluten je stanje u kom telo nije u stanju da pravilno svari gluten. Dobra vest je da se ne morate odreći slatkih zalogaja – uz novi Wellness No Gluten Inside keks uživajte u zdravoj, a slatkoj užini bez bojazni.

 

Novi Wellness No Gluten Inside namenjen za sve one koji žele da ograniče unos  ovog proteina koji se može naći u pšenici, ječmu, raži, speliti. Ovog puta ova ukusna užina nam dolazi u kombinaciji suvog grožđa I kajsije.

Ovoj ukusnoj kombinaciju dodatnu vrednost daje prisustvo čia semenki i heljdi koji deluju kao moćan antionsidans i imaju razne povoljne uticaje na organizam.

 

Prednosti izbegavanja glutena su:

 

Poboljšano varenje i probava - Jedna od najznačajnijih prednosti izbegavanja glutena je poboljšano varenje i probava.

 

Smanjivanje upalnih procesa - Upala je uobičajeni osnovni faktor mnogih hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, rak i dijabetes.

 

Može poboljšati mentalno zdravlje - Sve je više dokaza da ishrana bez glutena može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja, posebno kod osoba sa netolerancijom na gluten ili celijakijom.

 

Šta da jedete ako imate netoleranciju na gluten?

 

Ako imate netoleranciju na gluten, važno je da se pridržavate stroge dijete bez glutena da biste sprečili simptome i izbegle potencijalne komplikacije.

Netolerancija na gluten može se manifestovati kroz stanje organizma koje se naziva celijakija koja predstavlja doživotnu nedopnošljivost organizma na gluten.

S tim u vezi, konzumacija glutena, koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži (i zobi), dovodi do upalnih promena sluznice tankog creva što za posledicu ima podhranjenost.

 

Evo nekih namirnica koje su bezbedne za jelo:

 

  • Voće i povrće
  • Nemasno meso, riba i živina
  • Mahunarke (pasulj, sočivo i grašak)
  • Orasi i semenke
  • Žitarice bez glutena (kao što su pirinač, kinoa i kukuruz)
  • Mlečni proizvodi (osim ako nemate intoleranciju na laktozu)

 

Novi Wellness No Gluten Inside keks da je nam mogućnost da uživamo u slatkom zadovoljstvu uz balansiran pristup ishrani..

 

Put ka zdravijem životu nikad nije bio ukusniji. Odaberi zdravije. Odaberi Wellness.