Nega kože i kose nakon sunčanja

Nega kože i kose nakon sunčanja

Sunčevi zraci u letnjim periodima za posledicu mogu imati ubrzano starenje kože, pojavu fleka, ljuštenje, perutanje ili čak opekotine. Odgovarajuća nega kože posebno je bitna tokom letnje sezone kada je koža dehidrirana i svakodnevno izložena štetnim zračenjem.

Preparati za dnevnu zaštitu kože za cilj imaju da filtriraju štetne UVB i UVA zrake štiteći kožu od negativnih posledica. Koliko neka krema ili preparat štiti zavisi od zaštitnog faktora SPF (Sun Protection Factor) koji u sebi ima i najćešće se deli na:

  • SPF 6 = slaba zaštita
  • SPF 15 = srednja zaštita
  • SPF 30 = visoka zaštita
  • SPF 50+ = veoma visoka zaštita


Koju jačinu faktora ćete izabrati zavisi od tipa vaše kože kao i vremenu izloženosti kože suncu i njegovoj jačini. Teksutura zaštitnog faktora (krema, ulje, antiperspirant) takođe zavisi od vaših preferencija. Bitno je samo da izabrani preparat iznova nanosite nakon izlaska iz vode ili u periodu od 2 sata boravka na suncu.

Pored zaštite kože tokom sunčanja od izuzetnog značaja za njen zdrav izgled je i „aftersun“ - nega nakon sunčanja. Najčešći izbori su hidratantne kreme, gelovi koji hrane kožu vraćajući joj izgubljenu vlažnost.

Dok odgovorno uživate u letnjim danima i brinete o svojoj koži, Wellness keks sa ukusom jogurta i ananasa može biti sjajna užina na plaži ili u periodu dok odmarate u hladu.

Kako koža izložena suncu bez adekvatne nege može izgubiti sjaj i prevremeno ostariti, ista je sitacija i sa kosom. Visoke temperature u kombinaciji sa solju, hlorom mogu istanjiti površinski sloj vlasi i doprineti ispucalim krajevima. U tom priodu preporučuje se slabija upotreba fena i pegle za kosu koji su dodatni izvor toplote.

Ono što kosu može oporaviti i adekvatno je negovati tokom letnjih dana su šamponi obogaćeni vitaminima, bez sulfata, silikona i parabena, kao i maske i ampule koje sadrže maslinovo i ricinusovo ulje.