Sve o jagodama

Sve o jagodama

Kada pomislimo na nešto što nagoveštava lepo vreme, leto, sreću, to su definitivno jagode. Jagode su i prva pomisao većini kada ih neko pita o omiljenom voću. Njihov poseban izgled i ukus ih je izdvojio od ostalih voćki.

Međutim, pored toga što jagode lepo izgledaju i ukusne su, njihov sastav u velikoj meri može da utiče na naše zdravlje, ukoliko ih redovno konzumiramo. Bogate su mineralima i vitaminima, a imaju mali broj kalorija i dobar su izvor blagotvornih nutrijenata.

Jagode su bogate vitaminom C, koji nam je neophodan za jak imunitet i zdravlje kože. Dovoljno je da tokom dana pojedete 8 jagoda, kako biste zadovoljili dnevnu potrebu organizma za ovim vitaminom.

Pored vitamina C, sadrže i optimalnu dozu mangana, folnu kiselinu (vitamin B9), kalijum, a u manjim količinama sadrže i gvožđe, magnezijum, fosfor, vitamine E, K i B6.

S obzirom da su jagode sezonsko voće i sirove ih možemo konzumirati tokom maja, juna i jula, ali na koji način ih možemo uključiti u svakodnevnu ishranu tokom cele godine?

  1. Zamrznute – koristite ih za smoothie ili zdravije varijante kolača.
  2. U kombinaciji sa ostalim bobičastim voćem.
  3. Tokom sezone ih možete konzumirati kao desert sa šlagom ili kao deo voćne salate.
  4. Tokom cele godine od sada ih možete konuzumirati uz novi Wellness bar od jagode i žitarica sa bogatim prelivom.