U susret letu - sezonske namirnice i čemu nam služe?

U susret letu - sezonske namirnice i čemu nam služe?

Leto je odlično vreme za uživanje u svežim i ukusnim sezonskim proizvodima koji su i hranljivi i ukusni. Evo nekih letnjih sezonskih namirnica i njihovih prednosti: 

·        Bobice - Leto je sezona bobičastog voća kao što su jagode, borovnice, maline i kupine. Ovo voće ima malo kalorija i puno antioksidanata, što može pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja srca. Ovo voće u sušenom obliku takođe možete naći u Wellness baru od brusnice i borovnice, Wellness Yes Fiber High keksu sa crvenim voćem i prelivenom Wellness keksu sa malinom i kakaom.

·        Lubenica - Ovo osvežavajuće voće bogato je vitaminima A i C, a takođe je i dobar izvor hidratacije tokom vrelih letnjih dana.

·        Paradajz - Bogat je likopenom, antioksidansom, koji može smanjiti rizik od određenih karcinoma i srčanih oboljenja. Takođe su niskokalorični i bogati vlaknima.

·        Tikvice - Ovo povrće je dobar izvor vitamina C, kalijuma i vlakana. Može se peći na roštilju, dinstati ili koristiti u salatama i jelima od testenina.

·        Kukuruz - Svež kukuruz je dobar izvor vlakana, vitamina C i folata. Može se peći na roštilju, kuvati ili koristiti u salatama i supama.

·        Breskve - Ovo sočno voće je dobar izvor vitamina C, kalijuma i vlakana. Može se jesti sveže ili koristiti u smutijima, salatama i dezertima.

·        Krastavci - Krastavci imaju malo kalorija i visok sadržaj vode, što ih čini odličnim izborom za hidrataciju. Takođe su dobar izvor vitamina K i kalijuma. 

Uključujući ove letnje sezonske namirnice u svoju ishranu, možete uživati u njihovim nutritivnim prednostima, a istovremeno uživati u ukusima sezone. Pokušajte da eksperimentišete sa novim receptima koji sadrže ove sastojke, kao što su voćne salate, povrće na žaru i sveža salata.