Zanimljivosti o ananasu

Zanimljivosti o ananasu

Ova lepa voćka neobičnog izgleda sastoji je od 86 % vode i 13 % ugljenih hidarata. Pored toga, ananas spada u izuzetno hranjivu, a niskokaloričnu poslasticu bogatu mnoštvom vitamina i minerala kao što su magnezijum, kalijum, magnan, kalcijum, vitaminima C i B6.

Ukoliko vas ova pozitivna svojstva ananasa nisu ubedila da ga ovog leta uvrstite kao neophodan sastojak voćnih salata, sladoleda, torti, kolača i drugih specijaliteta, evo još nekih zanimljivosti koje možda niste znali:

  • Ananas je internacionalni simbol dobrodošlice. Koristi se i kao ukras na vratima i okvirima vrata jer time domaćini šalju signal dobrodošlice i gostoprimstva.
  • Njegovi listovi koriste se i kao sirovina u proizvodnji tkanine. Tkanina pina, koja u tom procesu nastaje koristi se u prozvodnji elitne odeće.
  • Stablo ananasa ima predivne krupne cvetove, koji mogu biti različitih boja, od ljubičaste do crvene. Plod nastaje sjedinjavanjem velikog broja cvetova, pa samim tim ananas nije jedno voće već grupa spojenih bobica.
  • Postoje dve glavne vrste ananasa koje se uzgajaju i konzumiraju u svetu. To su kajenski ananas i crveni španski ananas koji se međuseobno razlikuju po boji i veličini.
  • Nakon što je ananas ubran, njegovo sazrevanje prestaje, tako da treba kupovati isključivo zrelo voće. Boja ananasa ne govori o njegovoj zrelosti jer može biti zelen, žut, pa čak i ružičast, zavisno od vrste i zemlje porekla.
  • Od ananasa se ne prave samo voćne salate, džemovi i sosevi, postoji čak i vino od ananasa.

Dok se premišljate i pretražujete koji recept sa ananasom da isprobate ovog leta osvežite se novim Wellnes keksom sa ukusom ananasa i jogurta.