Zašto je važno jesti namirnice različitih boja?

Zašto je važno jesti namirnice različitih boja?

Namirnice koje svakodnevno konzumiramo imaju različitu boju, u zavisnosti od vrste hranljivih sastojaka koje u sebi sadrže. Najbolji način da utvrdimo kako određeni sastojak pomaže našem organizamu i koje je njegovo dejstvo jeste da pogledamo boju namirnica koje jedemo. Evo nekih osnovnih benefita koje možete očekivati kada konzumirate hranu navedenih boja:

  • Namirnice narandžaste boje utiču na vid - Narandžasto voće i povrće je prepuno karotenoida, koji poboljšavaju zdravlje očiju. Narandžaste namirnice: šargarepa, bundeva, nektarina, breskva, narandža, dinja, mango…
  • Namirnice žute boje ublažavaju upale u organizmu - Kurkuminoidi deluju antiupalno i čine jarko žutu boju koja se nalazi u kurkumi, ali i u brojnom žutom voću I povrću. Žute namirnice: banana, limun, ananas, kruška, jabuka, žuta paprika, žuta bundeva, kukuruz, kurkuma. Zato isprobajte odmah Wellness keks sa ukusom ananasa i jogurta.
  • Namirnice zelene boje utiču na zdravlje digestivnog trakta – Povećan unos vlakana doprinosi boljem varenju što dalje pozitivno utiče na ceo digestivni trakt. Hrana zelene boje bogata je vlaknima ali i brojnim antioksidansima. Zelene namirnice: zelena salata, kupus, grašak, brokoli, tikvice, boranija, prokelj, krastavci, jabuke, kivi..
  • Namirnice plave i ljubičaste boje pozitivno utiču na zdravlje srca – Plava i ljubičasta boja potiče od flavonoida. Uvođenjem više plavih i ljubičastih namirnica u svakodnevnu ishranu možete poboljšati zdravlje srca. Plava i ljubičasta hrana: borovnice, grožđe, šljive, kupine, patlidžan, ljubičasti kupus, luk..
  • Namirnice bele i braon boje doprinose jačanju kostiju i ublažavaju simptome menopauze - Fitonutrijenti lignani prisutni su u mnogim braon i belim namirnicama. Ovaj sastojak smanjuje rizik za razvoj osteoporoze. Smeđa i bela hrana: lan, sočivo, đumbir, beli luk, luk, leblebije, pečurke, pasulj orašasti plodovi, semenke…