Zašto treba da jedete lešnike svaki dan?

Zašto treba da jedete lešnike svaki dan?

Leska je grmolika biljka koja je rasprostranjena po gotovo čitavoj Evropi i Zapadnoj Aziji. Osim što krasi prirodu, ona i daje ukusne i nutritivno bogate plodove – lešnike. Lešnik spada u grupu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti širom sveta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.

Da li ste znali da se u svetu proizvede godišnje preko 800 hiljada tona lešnika? Za njegovu popularnost ponajviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti ukus kao i visoke nutritivne vrednosti.

  • Ovaj orašasti plod usporava znakove starenja! – Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lešnici su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenjai ojačavaju imunitet.
  • Lešnik je pogodan za trudnice – Zanimljivo je da je lešnik jedinstven po tome što sadrži znatnu količinu folne kiseline. Ovaj vitamin obično nalazimo u zelenom lisnatom povrću, ali se vrlo lako uništava termičkom obradom.
  • Lešnik kao sastojak za naše omiljene obroke! – Osim u raznim kremama, kolačima i tortama, lešnici se mogu koristiti i u supama, nadevima, testeninama, sladoledima, umacima. Ako želite da dobijete najviše dobrobiti od lešnika, potopite ih preko noći da biste aktivirali enzime, a zatim ih pojedite sirove, bez termičke obrade. Lešnici su, kao i ostali orašasti plodovi, vrlo zdrava i korisna namirnica.

Preporučljivo je lešnike jesti što češće. Za svakodnevni dodatni unos predlažemo vam Wellness Yes Protein Plus sa ukusom čokolade i lešnika.